En un encreuament de camins enmig d'una gran plana al cor de Catalunya, hi trobem l'antiga ciutat de Vic. Tradicionalment ha complert una funció de mercat agrícola i ramader. Amb el pas dels segles, va esdevenir un centre religiós i cultural de primera magnitud. I, actualment, també s'ha convertit en una ciutat universitària molt activa; i això explica l'origen de l'Alberg de Joventut.

Història

Com a seu episcopal, Vic és coneguda com "la ciutat dels sants". Un sobrenom que recorda la seva forta tradició catòlica. En aquest context, el 1846, hi va néixer l'eclesiàstic Jaume Collell i Bancells. I, per tant, no és casual que l'alberg s'anomeni Canonge Collell, en homenatge a aquest il·lustre vigatà. Com els joves que actualment resideixen a l'alberg, el canonge Collell també va estudiar a Vic. Ell, però, ho va fer al seminari, on va ser ordenat capellà el 1873 i canonge de la catedral el 1880. Durant tot aquest període, Collell va ser portaveu del catolicisme moderat i del catalanisme. 

En aquest sentit, mentre col·laborava amb la majoria dels periòdics catòlics i conservadors de Catalunya, Jaume Collell va publicar La Veu de Montserrat (1871) i Lo Catalanisme: lo que és i lo que deuria ésser (1879); i, a més, va ser un dels convocants de l'Assemblea de Manresa, que donaria lloc a la Unió Catalanista (1892). D'altra banda, en l'àmbit literari, va ser proclamat mestre en gai saber el 1871 i va presidir els Jocs Florals de Barcelona els anys 1887, 1908 i 1925. I, finalment, quan era un integrant destacat de l'Acadèmia de la Llengua Catalana, va fundar la Revista Catalana, la Gazeta Montanyesa i la Gazeta de Vich. 

Per totes aquestes raons, quan el 1994 l'Institut Català de Joventut decideix construir un alberg que s'utilitzaria, principalment, com a residència d'estudiants universitaris, el bateja com a Alberg Canonge Collell. 

L'alberg ha esdevingut una eina a disposició de tots els vigatans i representa un lloc de participació; així, es posa al servei dels diversos sectors socials d'arreu del territori, i ofereix gratuïtament els seus espais comuns per fer-hi activitats i xerrades. A l'estiu, mostra als seus visitants l'àmplia oferta turística, artística, paisatgística, gastronòmica i cultural de Vic i de la comarca. 

Però el seu ús principal és el de residència universitària i, amb aquesta funció, és una eina d'internacionalització ja que hostatja estudiants d'arreu. Curiosament, la majoria dels joves vénen de Mallorca i, potser per això, l'alberg Canonge Collell celebra cada any -entre d'altres- la Festa Mallorquina. 
No només els estudiants es beneficien de les instal·lacions. El Club Pati Vic hi fa les seves estades amb nens d'arreu. També hi resideixen els grups que actuen al Festival Internacional de Cantonigròs o al Mercat de Música Viva de Vic, que dormen a l'alberg amb allotjament exclusiu durant els dies del festival. Tot manifesta la intensa relació entre l'alberg i la vila, una relació de veïnatge entre les entitats vigatanes i l'alberg.

Curiosament, l'estructura de l'edifici té molta similitud a les casernes dels mossos d'esquadra, i un dels detalls sorprenents que tenen en comú és el color blau de les parets, ja que l'arquitecte va utilitzar l'alberg com a prova pilot.

L'any 2000, l'arquitecte creador del Palau Sant Jordi, Arata Isozaki, va a l'alberg Canonge Collell per 
fer una construcció semblant a Blanes que, finalment, no s'ha dut a terme.