L'estiu és teu 2023

Date

Les colònies de ‘L’estiu és teu’ obren aquest matí, a les 12 hores, les inscripcions a la 29 edició amb una oferta de fins a quinze tipologies d’estades que es faran en un total de catorze albergs de la Xanascat repartits arreu de la geografia catalana. 

En total, el programa de lleure educatiu organitzat per l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) ofereix per aquest estiu 2023 fins a 4.423 places adreçades a infants i adolescents de 5 a 16 anys. Uns participants que estaran al càrrec de més de 600 monitors/es i que es repartiran en 102 torns al llarg dels mesos de juliol, agost i setembre. 

Entre la diversitat de l’oferta s’hi inclouen les següents tipologies de colònies: música (4 estils i un torn en anglès), temàtiques amb idiomes (6 estils en anglès, francès o alemany), esportives (bàsquet, futbol, handbol o poliesportives), multiesportives (31 modalitats), combinat d’anglès i multiesportives, ciència i enginy, circ, cinema, excursionisme, dansa i emocions, fotografia i imatge, art i creativitat, natura, veu-musical i Tik-tok. 

Novetats 2023

També pel que fa a l’oferta, aquest 2023 hi ha dues novetats: en primer lloc, la recuperació de les colònies de veu i musical, que es faran a l’agost a l’alberg de Banyoles per a un total de 30 infants i joves de 8 a 16 anys. Els participants treballaran les disciplines del cant, la dansa i el teatre, i també descobriran les diferents parts de la producció d’un espectacle (assajos o muntatges artístics). 

D’altra banda, per primera vegada, “L’estiu és teu” ofereix unes colònies dedicades a l’ús responsable, crític i amb finalitats educatives i cíviques de la xarxa social digital TikTok. Les estades, que tindran lloc a l’alberg de L’Espluga de Francolí al juliol, estan dirigides a nois i noies de 14 a 16 anys que vulguin aprofundir en les estratègies per generar continguts originals i tècniques creatives en aquesta popular xarxa social, sempre des d’una visió segura. 

En aquest sentit, els 50 participants a les estades aprendran a generar continguts únics i personals en àmbits com els de la música, l’humor, la cuina o l’estil de vida. Les estades tenen també una missió educativa i cívica, per la qual cosa els monitors/es experts de les colònies també ensenyaran els mecanismes de denúncia en les qüestions polèmiques als #trends de TikTok, com són les actituds discriminatòries, la desinformació, les estafes o les fake news

En l’àmbit també de novetats-, l’oferta per a infants de 5 a 7 anys s’incrementa fins a les 102 places i se’ls ofereix per primera vegada les colònies de natura, ), temàtiques amb idiomes (astronomy) i d’art i creativitat. Pel que fa als albergs, en aquesta edició es reincorporen al programa les instal·lacions de Poblenou del Delta (el Montsià) i de Sant Joan de les Abadesses (el Ripollès), que acolliran colònies que combinen anglès i multiesportives. 

Distribució territorial de les estades

En relació a la distribució territorial, Girona és la demarcació on més places s’ofereixen pel 2023 amb un total de 1.776, seguida del Camp de Tarragona (1.577), les Terres de l’Ebre (700) i Barcelona (370). 

I pel que fa l’històric de participació, les colònies que impulsa la Generalitat han acollit 158.181 infants i joves des de la seva posada en marxa el 1995. 

D’altra banda, "L'estiu és teu!" també beneficia les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores, les quals continuaran gaudint d’una reducció del 10% en el preu de les estades. Aquests ajuts van beneficiar 716 participants en l’edició passada (533 nombroses, 162 monoparentals i 21 acollidores), i un total de 16.263 des de la implantació d’aquesta mesura el 2008. 

Finalment, un total de 167 titulars del Carnet Jove també van gaudir de “L’estiu és teu!” de l’edició passada amb una reducció sobre el preu de l’estada del 5%. 

Educació emocional 

Amb l’objectiu d’identificar moments i situacions que poden afectar emocionalment els infants i adolescents participants al programa, els equips de monitoratge i responsables de "L'estiu és teu" 2023 reben formació sobre educació emocional. Així mateix, aquesta eina els dota de  recursos i estratègies per treballar aquest aspecte i  enfortir les seves competències emocionals.