Presentació

Conseller de Drets Socials

Temps per gaudir en família

Un dels aprenentatges principals del període de la pandèmia ha estat posar en valor el temps lliure i com l’invertim en el nostre benestar personal i familiar. Hem après a donar més importància aquest temps d’oci, aquest temps que passem amb els nostres fent coses, o no fent res. Gaudint d’estar junts pel fet d’estar junts.

Hem pres consciència que el temps lliure no es gasta, sinó que s’inverteix en nosaltres mateixos i en aquells que més estimem. Perquè vivim ens uns temps on tot va molt ràpid; on tot és fugaç.

Per això té més sentit que mai que promovem passar dies de vacances en família, perquè totes les famílies del nostre país puguin tenir temps passant-s’ho bé, i que els infants i joves puguin guardar grans experiències que els acompanyin al llarg de la vida. En família, o en aquella família que creem al voltant de l’aliança de l’amistat.

Amb família o amb amics, es tracta de trobar un espai a les agendes (un cap de setmana, un pont o uns dies a l’estiu) per evadir-se i sortir de les rutina i gaudir d’activitats diferents, lúdiques o esportives. Tot el conjunt d’aquestes vivències, en una criatura, infant o adolescent crearan un espai en la seva memòria, un espai dels records simpàtics i de vincles que els acompanyaran tota la vida, alhora que els serviran per aprendre coses noves: conèixer més el nostre país, descobrint indrets amb encant o amb molta història. I sobretot apropar-se al nostre medi natural i aprendre a valorar-lo i estimar-lo, coneixent la diversitat dels paisatges del nostre territori i les seves múltiples biodiversitats.

Per això comptem amb les facilitats i possibilitats de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya, la Xanascat, que garanteix els millors escenaris per aquests dies viscuts intensament en família o en grups, per esprémer al 100% el temps lliure. I fer-ho amb uns preus socials en equipaments d’arreu del país, fent-ho assequible per grups familiars, associacions, escolars i joves.

Des del Departament de Drets Socials, i especialment amb la gran tasca dels albergs de la Xanascat i de l’Agència Catalana de la Joventut, volem fer possibles totes aquestes experiències i records que són un tresor per tota la vida.

 

Carles Campuzano i Canadés Conseller de Drets Socials