L'any 1956, en una zona d'aiguamolls, es va fundar Villafranco del Delta i, amb ell, l'edifici que ara és l'Alberg de Joventut l'Encanyissada. 
Aquest poble va sorgir com una pedania d'Amposta, fruit d'una iniciativa de l'Instituto Nacional de Colonización (agrària), destinada a permetre que els arrossaires de la zona disposessin d'una nova residència a prop dels conreus.

Història

Poblenou del Delta -nom actual de Villafranco del Delta- va ser creat entre els termes municipals d'Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Aquest era un pas més en l'esforç secular de guanyar terrenys a les marjals per expandir els cultius d'arròs. En concret, aquesta vegada, després d'un sorteig, l'1 d'abril de 1956, Adolfo Suárez va lliurar tres hectàrees i una casa a cadascuna de les 97 famílies beneficiàries. 

Villafranco del Delta no va ser pas un cas aïllat. I és que el règim franquista va crear altres poblacions d'aquest tipus per impulsar la colonització agrària de diversos indrets de l'estat espanyol. Encara que, en molts casos, va tenir una dimensió propagandística, més que uns efectes econòmics reals i permanents. Sigui com sigui, l'aspecte de Poblenou del Delta ens transporta en eltemps uns quants segle enrere. De fet, aquest poble de nova planta, amb cases blanques de dues plantes i pati interior, ens recorda els pobles pesquers, que riberejaven tota la costa del nostre país. En realitat, en el seu origen, els terrenys que actualment ocupa Poblenou del Delta es destinaven a la pesca i a les pastures dels ramats que -amb lligallos - baixaven a passar l'hivern des de les muntanyes, principalment, des del Montsià i des dels Ports de Beseit. 

Un dels edificis construïts el 1956 es va destinar a allotjar-hi els mestres i a fer de petit hospital. Uns anys més tard, després d'un llarg període en desús, l'Ajuntament d'Amposta decideix de reaprofitar-lo com a Alberg de Joventut per satisfer la creixent demanda turística que s'interessa pel Delta. Amb el pas del temps, la millora de les comunicacions i el canvi a noves formes de vida han comportat una transformació substancial en la fisonomia del Poblenou del Delta. Reinaugurat el 2003, un exemple d'aquesta evolució és l'Alberg de Joventut l'Encanyissada. 

1. Dues dècades després, seria el líder de la Unión de Centro Democrático i cap del Govern espanyol entre 1976 i 1981. 

2. Comunitat ramadera de municipis d'una comarca, amb la funció de recollir, custodiar i lliurar als propietaris els caps de bestiar sense amo, perduts o esgarriats.

Arquitectura

Les parets de l'alberg són de color cru, a diferència del blanc de la resta de cases uniformes i baixes, ben agençades. 
L'edificació recorda l'arquitectura franquista desarrollista, 
amb habitatges unifamiliars enjardinats i l'intent d'exterioritzar un cert idealisme rural.