Les obres de geotèrmia de l'alberg de Núria estalviaran 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals

Date

Les noves plaques fotovoltaiques de l’alberg de Núria, situat a 2.122 metres d’altitud, també permetran generar 40.000 kWh d’electricitat anuals.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, el passat 15 de juliol, va visitar les obres de l’Alberg de Núria (a Queralbs, Ripollès), que es van iniciar a principis de juny i permetran posar en funcionament un nou sistema de calefacció mitjançant aprofitament geotèrmic. Ho ha fet acompanyat de la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva i del director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch.
 
En concret, les obres preveuen acabar el desembre amb la perforació d’un total de 36 pous d’uns 15 centímetres de diàmetre i 120 metres de profunditat, que es conduiran fins a la sala de màquines, situada a la part posterior de l’alberg. En aquest punt, ja s’hi han desenterrat els quatre dipòsits de gasoil amb què ha funcionat l’allotjament des de la seva entrada en funcionament com a alberg -el 1987- i s’hi instal·laran bombes de calor, dipòsits d’inèrcia, acumuladors i tots els accessoris que permetran connectar l’aigua escalfada gràcies a l’energia de procedència geotèrmica al sistema de calefacció i aigua calenta sanitària.
 
A més a més, el sistema d’escalfament d’aigua calenta continuarà comptant amb un altre sistema energèticament sostenible de suport gràcies a les plaques solar tèrmiques instal·lades a la teulada de l’alberg l’any 2002.

Les obres, que tenen un cost de 897.955 euros, implicaran la substitució d’un sistema d’energia no sostenible per un de sostenible, ja que l’energia geotèrmica es genera de manera natural per l’intercanvi tèrmic entre la calor de l’interior de terra amb la temperatura de la superfície, que sol tenir una diferència de 3,3ºC per cada 100 metres.
 
Durant la visita al camp de captació que hi ha a uns 30 metres de l’alberg (una zona que acabarà recuperant l’aspecte original), el conseller ha seguit l’estat de les obres, que ja han permès la perforació de 24 pous. “Gràcies a aquesta inversió aconseguirem un estalvi energètic per l’alberg de Núria d’uns 35.000 litres de gasoil i 84 tones de CO2 anuals”, ha anunciat el Homrani. A aquest estalvi, ha recordat el conseller, s’hi afegeix l’eliminació del sistema de transport de gasoil fins a l’alberg, situat a 2.122 metres d’altitud, mitjançant camions cisterna.
 
Durant aquests 32 anys de funcionament de l’allotjament juvenil, aquests camions cisterna s’acoblaven en una plataforma del tren cremallera per fer l’ascens del gasoil fins a Núria i, des d’allí, fins a l’alberg per pista forestal.  Aquesta operació s’havia de repetir diverses vegades durant un o dos dies fins que els dipòsits quedaven plens.
 
Les obres, impulsades per l’Agència Catalana de la Joventut, també inclouen un nou sistema de generació d’electricitat de l’alberg de Núria per mitjà d’energia fotovoltaica. En aquest sentit, s’instal·laran diverses plaques fotovoltaiques a la teulada de la cara sud de l’alberg, que està previst que generin anualment un total de 40.000 kWh anuals.
 
Si bé l’alberg ja comptava amb el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental, “amb els sistemes de geotèrmia i d’energia solar aconseguirem que l’alberg juvenil situat a major altitud d’Europa sigui sostenible i respectuós amb el medi ambient”, ha conclòs el conseller Chakir el Homrani.
 
Nous telecabines i reforma de la façana
 
D’altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies també ha anunciat que l’alberg de Núria comptarà amb altres inversions que implicaran diverses intervencions durant la tardor i hivern d’aquest any.
 
Per una banda, l’ACJ contribuirà amb una aportació de 213.590€ per tal de renovar el telecabina de la Coma del Clot de Vall de Núria. La inversió, que majoritàriament anirà a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, implicarà la substitució de les actuals quatre telecabines, amb capacitat per a sis persones cadascuna, per dues noves telecabines molt més grans i accessibles, amb capacitat per a 12 persones cadascuna.
 
D’aquesta manera, no només s’augmentarà la capacitat i el confort dels viatgers, sinó que s’aconseguirà fer-hi accessible l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. A més a més, facilitarà el transport de mercaderies i subministraments des de l’estació de Vall de Núria fins a l’alberg.
 
Està previst que els nous telecabines entrin en funcionament la propera temporada d’hivern, una època durant la qual la instal·lació acull milers d’alberguistes que hi venen a practicar activitats relacionades amb la neu. Durant el període de renovació del telecabina, hi haurà un servei alternatiu amb vehicles tot terreny per als usuaris de l’alberg.  
 
Els nous telecabines també implicaran l’adaptació de l’accés a l’alberg i fer-lo accessible a les persones amb mobilitat reduïda, unes obres que rebran una inversió de 40.000€.
 
Pel que fa a les façanes nord i sud de l’alberg, també comptaran amb una rehabilitació al llarg de la tardor per valor de 80.000€, unes obres que també implicaran la renovació dels porticons.
 
Finalment, durant el 2020 es renovarà la cuina de l’alberg per millorar-ne la seva funcionalitat i les condicions de treball, unes obres pressupostades en 37.978€.
 
En total, el pla d’inversions a l’alberg de Núria comptarà amb una aportació de 1.189.523 milions d’euros. Aquesta quantitat està contemplada en el Pla Estratègic d’Inversió 2016-2020 dels albergs públics, que conté més de 50 accions i 10 línies estratègiques per un valor global de 7,3 milions d’euros.
 
En el marc d’aquest Pla Estratègic s’han dut a terme diverses obres als 20 albergs públics de la Xanascat en els darrers anys, entre les quals hi ha obres de climatització, actualització de la maquinària, canvis de caldera, renovació de tancaments, de sistemes de depuració, de banys o rehabilitacions estructurals amb creació de noves habitacions.
 
19.484 pernoctacions el 2018
 
L’alberg de Núria –gestionat  per l’Agència Catalana de la Joventut-  va registrar un total de 19.484 pernoctacions el 2018. D’aquestes, bona part corresponen a joves o famílies excursionistes (54%), mentre que l’origen de la resta d’usuaris correspon als programes socials promoguts pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, com són el “Vacances en família” (20%), el Programa d’Activitats Escolars (19%), “L’estiu és teu!” (4%) o grups amb necessitats especials, culturals o esportius (3%).
 
Situat a 2.122 metres d’altitud, el de Núria és l’alberg juvenil d’Europa situat en un punt més alt. La seva situació privilegiada, entre les valls de Núria i del Freser, ha convertit l’allotjament de muntanya de 169 places en un lloc ideal per a la pràctica de l’excursionisme, els esports de neu o el repòs.
 
L’alberg de Núria forma part de la Xanascat, la xarxa pública d’albergs de la Generalitat de Catalunya. Actualment, la xarxa està formada per 48 albergs, dels quals 20 d’ells són de gestió pròpia, mentre que la resta estan gestionats per part d’empreses, entitats o altres institucions.
 
Així mateix, els albergs de la Xanascat formen part de la Hostelling International, la xarxa d’albergs juvenils més gran del món amb unes 4.000 instal·lacions arreu dels cinc continents.