La Fira dels Matiners d'Avinyó és una diada que combina les parades de fira amb les representacions històriques. El centre del poble està ambientat de manera que el visitant se senti transportat a mitjans del segle XIX. Les degustacions de porc i vi, dos productes típics del territori, seran protagonistes de la part comercial de la fira.

Les representacions, a part d'explicar els fets succeits el dia del combat d'Avinyó, volen explicar la situació social que es vivia a Catalunya en aquelles dates i que van motivar l'aixecament de la població contra les reformes econòmiques i socials que el govern de Madrid imposava amb l'objectiu de modernitzar el pais. La guerra dels Matiners (1846-1849) és la segona carlina que va viure Catalunya, però en aquesta guerra la disputa successoria entre carlins i isabelins va començar a passar a un segon pla, mentre que les reivindicacions obreres, de la pagesia i dels costums tradicionals de la pròpia terra agafaven major protagonisme.

Un element tecnològic molt especial que també és protagonista d'aquesta fira és el sistema de comunicacions anomenat telegrafia òptica que l'exèrcit isabelí va desenvolupar durant la guerra dels Matiners per millorar la seva efectivitat en la lluita contra les colles carlines.
 

La Torre dels Soldats que presideix els afores del poble del cantó nord va ser construida en aquella època per a tenir-hi un telègraf que es comunicava amb les poblacions veines.

A la plaça s'exhibirà una reproducció de la Torre dels Soldats i d'un aparell de telègraf òptic com els que s'usaren en aquella guerra, i el dia de la fira al migdia es fa una exhibició (amb tres telègrafs més) de com funcionava aquest curiós sistema de comunicacions.