Sovint, els vorals dels rius permeten l'establiment d'indústries que aprofiten l'aigua per funcionar. En canvi, en el cas de la Seu d'Urgell, el Segre i la Valira -que neixen respectivament al circ de la Culassa (a l'Alta Cerdanya) i al circ dels Pessons (a la parròquia andorrana d'Encamp)- han permès el desenvolupament d'activitats turístiques i esportives.
Història
Aquesta història es remunta als herois grecs i romans. Diu la llegenda que Hèrcules (heroi de la mitologia grecoromana) era fill de Zeus i Alcmena.
Era el més gran de tots els herois perquè tenia una força sobrehumana. Com que va assassinar els seus propis fills en un atac de bogeria, Zeus li va imposar dotze missions, conegudes com "els treballs d'Hèrcules". Sens dubte, en derrotar múltiples enemics -molts d'ells monstruosos-, va assolir una gran fama com a guerrer. Però també se'l considerava un gran esportista i, per aquesta raó, se li atribueix l'origen de les Olimpíades. A més, Hèrcules també va ser el creador de diverses ciutats del Mediterrani occidental. En concret, el 1699 aC va fundar la Seu d'Urgell, tot dient que allà s'hi havia de fer una ciutat ab urgentis. En altres paraules, el vincle entre la Seu d'Urgell i l'esport es remunta al mític Hèrcules.
El 1992, més de 36 segles després, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, Hèrcules i l'esport es retroben a la Seu -subseu olímpica de l'especialitat d'aigües braves- amb la construcció a la vora del riu del parc del Segre. En concret, el seu Canal Olímpic és l'escenari de les competicions de piragüisme en la modalitat d'eslàlom. I, en aquest context, per allotjar els esportistes que participen als Jocs, es construeix l'edifici que acabarà esdevenint l'actual Alberg La Seu d'Urgell Xanascat. Just on, un any abans, l'Ajuntament havia cedit uns terrenys a la Generalitat.
En definitiva, doncs, abraçada pels dos rius, la Seu és un dels indrets més lligats a l'esport d'aventura. Aquell només va ser el punt d'inici, ja que el turisme d'esport a la Seu ha continuat el seu camí. De fet, el Segre ha vist com s'han esguimbat molts piragüistes pel seus salts d'aigua, que el fan tan idoni per a aquest esport. I al voltant s'hi practiquen moltes altres activitats d'aventura, com ara el ràfting, l'hidrotrineu, la bicicleta tot terreny o la marxa nòrdica, entre d'altres. A més, s'hi han celebrat més competicions internacionals, com el campionat del món del 1999 o la prova de classificació per als Jocs Olímpics de Sidney 2000. Tot això fa que s'alimenti el turisme a la Seu d'Urgell i, al mateix temps, l'alberg La Seu d'Urgell Xanascat continua prestant serveis als esportistes i als aficionats.
Arquitectura
Edifici de construcció moderna. Es caracteritza per ser molt funcional, ja que es va crear especialment perquè fes les funcions d'alberg. Està completament adaptat a les necessitats de tot tipus d'usuaris. Encarat al parc del Valira, s'hi contempla un paisatge que esdevé tot un plaer per a la vista.