Presentació

 

 

Benvolgut/uda mestre/a i professor/ora,

La situació de confinament que ens ha tocat viure durant força setmanes ens ha donat temps per imaginar-nos els alumnes gaudint de l’aire lliure i la natura i aprenent tot el que els ofereix el coneixement del territori. Aportar als infants i joves una proposta educativa des del vessant del lleure educatiu per fomentar l’aprenentatge de competències i valors és un dels objectius que us volem oferir des de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) i, any rere any, a través del nostre programa d’activitats escolars Una eina al servei de l’escola del curs 2020-2021.

Enguany hem ideat un programa que esperem que us ajudi a esborrar les possibles seqüeles de la separació entre companys i companyes. Sota el títol “I després del confinament..., retrobament!”, crearem un espai distès i especial on es pugui fomentar la reconnexió des d’una perspectiva lúdica i divertida i amb un fort component de reforç del treball en equip.

Per ajudar-vos en aquesta tasca, també hi trobareu dues propostes més que potser ja coneixeu: “Per fomentar el diàleg i la comunicació: jocs de col•laboració!” i “Activa les emocions”, dos programes amb objectius específics diferents però tots dos amb la intenció d’enfortir el grup classe.

Com cada curs escolar us oferim opcions per a tots els cursos, des de P3 fins al batxillerat i enguany la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (XANASCAT) també col•labora en el foment de la commemoració dels anys internacionals. El proper 2021, l’Assemblea General de les Nacions Unides l’ha declarat l’Any de la Pau i la Confiança, que té com a objectius promoure la cultura de la no-violència, resoldre les diferències a partir de mitjans pacífics, així com fomentar les relacions d’amistat. A partir de la nostra proposta “Conviure en pau”, treballarem amb els alumnes aquestes fites que van lligades a l’acceptació de les diferències, a la capacitat d’escoltar, reconèixer, respectar i apreciar els altres.

A més d’aquestes novetats, en tenim una altra que us presentem amb molta il•lusió. Perquè unir diversió i transmissió de valors educatius és un dels objectius de totes les colònies, iniciem un nou cicle de programes. Sota el títol “Les colònies amb valors”, cada curs us presentarem una nova proposta que reforçarà un valor sense deixar de banda els intrínsecs a la convivència. Comencem amb el programa Colònies amb valors: Sí a la igualtat de gènere, perquè volem contribuir a aconseguir una educació més justa, rica i moderna, que exigeix la ruptura de certs estereotips i la necessitat de valorar les diferències enriquidores de tots els grups corregint-ne les discriminacions.

És per nosaltres també una alegria anunciar-vos la incorporació d’un nou equipament a la xarxa pública: l’alberg de la Vall d’en Bas. Inaugurat l’any 2013, la instal•lació disposa de 55 places i s’ubica en un entorn natural privilegiat que ens permet oferir programes educatius relacionats amb la Zona Volcànica de la Garrotxa i de component lúdic, aprofitant de manera respectuosa els recursos que ofereix la natura.

Així doncs, donem el tret de sortida al curs escolar. Aquesta nova temporada desitgem veure els que ja teníeu previst gaudir de les colònies, però que no heu pogut fer-ho perquè els esdeveniments no ho han permès, com també tots aquells centres que entenen les sortides de l’aula com una oportunitat d’adquirir coneixements curriculars per al desenvolupament i creixement integrals de l’alumne.

A tots els que ens feu confiança, teniu les portes dels albergs obertes i hi sereu sempre benvinguts.

Agència Catalana de la Joventut