A la Xanascat promovem àpats amb productes de proximitat, accessibles a tothom i de cuina catalana.
El passat dijous 16 de maig el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, van presentar el projecte de cuina de proximitat, que contempla un concurs de subministres de proximitat i la possibilitat de 16 menús diferents adaptats a casos d’intoleràncies i al·lèrgies, així com a opcions ètiques o religioses, garantint així l’accessibilitat de tothom.
A través d’aquesta iniciativa, també incorporem receptes del “corpus de la cuina catalana” com a eix vertebrador dels àpats que s’ofereixen en els albergs de gestió pròpia.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, ha posat en valor la tasca que s’està fent en els darrers temps l’Agència Catalana de la Joventut i la Xanascat per impulsar una alimentació de proximitat, ecològica i saludable i accessible a tothom. Precisament l’any passat es va licitar un nou expedient de contractació pel període 2018-2021 amb el compromís explícit per al subministrament, en cas que n’hi hagi, de productes locals i de proximitat. Aquest concurs, prorrogable fins al 2023, és per un valor de 9.035.562€.
Així mateix, el contracte també valora més de 72 Denominacions d’Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), Marca Q, de producció ecològica o integrada, l’etiquetatge com a mínim en català i que l’ús de productes frescos sigui de proximitat, és a dir amb un sol intermediari o de venda directa.
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha declarat que iniciatives com aquesta “són un exemple a seguir per l’impacte real sobre la comunitat local, sobre els productors de proximitat, sobre les DOP i IGP. Que els àpats cuinats a les cuines pròpies dels albergs de la Generalitat es facin amb total respecte pel producte d’aquí, per l’alimentació de qualitat, per productes frescos amb un sol intermediari o de venda directa, és important. Cal tenir en compte que els albergs de la Generalitat serveixen cada any 1 milió de menús”.
Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries
Els casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries també es té en compte en l’elaboració dels àpats que se serveixen als albergs. En aquest sentit, s’ha desenvolupat i implementat un protocol que permet, d’una banda, establir les mesures preventives i de seguretat bàsiques per reduir al màxim el risc de contacte amb els al·lèrgens personals de cadascú durant els àpats i, de l’altra, oferir suport dietètic i nutricional sobre la base de necessitats alimentàries especials. En total s’ofereixen 16 derivacions de menús (14 d’intoleràncies i al·lèrgies, i 2 opcions ètiques i religioses).
Lluitar contra el malbaratament alimentari
La idea del consum saludable i responsable dels aliments s’ha introduït amb força en el nostre imaginari gastronòmic de la mà de la dieta mediterrània. Per això, també hem incorporat tècniques, eines i mecanismes de gestió interns que no només ens permeten oferir menús equilibrats i saludables, sinó que també estan pensats per optimitzar el cicle dels aliments, gestionar correctament els seus excedents, garantir un ús responsable i eficient de la gestió de les cuines i en última instància, evitar el malbaratament del menjar.