Vols endinsar-te de debò a la nostra terra? Senderisme, romiatge, balneari i festa

El primer diumenge de maig i el dissabte de Pasqua granada o Pasqua de Pentecosta es realitza, respectivament, el romiatge a la Mare de Déu de la Fontcalda de Gandesa i Prat de Comte.

La història de l’aparició de la verge i la posterior construcció de l’ermita i l’església entrellaça les dues poblacions, tot compartint devoció.

Ambdues celebracions es caracteritzen per ser un acte de religiositat popular i una manifestació lúdica i festiva que combina elements històrics amb aportacions temporalment properes: es tracta de modificacions —com el dinar popular de Prat de Comte—, i noves contribucions sorgides del teixit associatiu —com la incorporació dels Gegants a Gandesa—, que conviuen amb la processó, el ball, les lloances a la verge i les pregàries i els cants durant el recorregut, els elements referencials de la celebració des de fa més d’un segle.

Tanmateix, Gandesa i Prat de Comte reprodueixen un esquema festiu propi, en què els cants dels goigs a la Mare de Déu, diferents entre si, són el punt en comú que caracteritza i dona identitat a cadascun dels romiatges.