La Festa Nacional de la Llana i Casament a Pagès és un esdeveniment que se celebra a mitjans de maig a Ripoll. La festa reviu dos costums ancestrals: la tosa dels xais i el casament tradicional de pagès.

La primera, ret homenatge a la vida dels pastors i els oficis que hi estan vinculats, aspectes molt importants en aquesta comarca. Ens permet veure com, des de fa segles, un pastor esquila el ramat, el matalasser pica i neteja la llana i les filadores la carden i fan fil.

El casament rememora el casori entre l’hereu i la pubilla de dues cases de pagès i té la particularitat que és un enllaç de veritat, on hi són presents personalitats que fan de padrins de noces. Els nuvis es vesteixen amb la indumentària tradicional de l’època i es passegen a cavall per Ripoll fins que arriben al Monestir de Santa Maria, on es fa la cerimònia. Quan acaba i segons marca la tradició, la parella convida a tot el poble a menjar coca amb llonganissa i a beure vi amb porró.

La festa inclou, a més, un mercat de productes artesanals, una trobada de brocanters i un bon nombre d’elements festius de caire tradicional com els esbarts dansaires, les gralles, les colles geganteres o l’audició de sardanes.