Material

Sobre el material necessari

El material d’ús personal estarà especificat en els documents que acompanyen la inscripció.

No cal dur sac de dormir, tret d’aquelles estades en què s’especifiqui explícitament al llistat de material.

Convé que l'equip vagi col·locat en una sola bossa, motxilla o maleta.

No us oblideu de marcar tot l'equipament amb el nom del menor. En cas de pèrdua, serà més fàcil recuperar-lo.

Estades de música

En les estades de música, tots els participants han de dur el seu propi instrument amb els accessoris, complements (faristol, arquet, pega per als instruments de corda...) i recanvis corresponents (pont i cordes per als instruments de corda, canyes per als instruments de vent fusta...).

Els participants de piano no han de dur el seu propi instrument.

Els participants de baix o guitarra elèctrica cal que duguin també, a més del propi instrument, el corresponent amplificador.

També, en el cas de música, els participants han de portar les partitures que estan treballant. En cas que alguna peça per als instruments es toqui acompanyada amb piano cal també portar la partitura per a l'acompanyament. Es recomana dur-ne una còpia, no els originals.


 

Eduquem en hàbits de seguretat

La seguretat de les estades comença a casa, quan preparem la bossa de l'equipatge.

Per fer les activitats fisicoesportives programades, l'organització facilita l'equipament i el material de protecció i de prevenció necessaris per a cada situació.

Calçat per a activitats d'aigua

Calçat d'aiga

El calçat més adient per fer activitats aquàtiques, nàutiques, de riu i de platja és el queda ben agafat al peu i es pot ajustar, com ara les sandàlies cordades (velcro® o sivella), els escarpins o les sabatilles de neoprè.

Les xancletes de goma, crocs i altres que no vagin fixats al peu no són adequats per portar a les estades, perquè són la causa de nombrosos accidents.

Motxilla de suport

Motxilla suport

Les motxilles de 25 o 30 litres per a excursions o sortides en bicicleta han de tenir les cintes de les espatlles amples, s'han de poder regular a l'esquena i ajustar al cos per evitar descompensacions.

No són gens aconsellables les motxilles de cordons perquè provoquen lesions a la pell, ni les motxilles que no es poden regular o ajustar al cos.

Gorra amb visera

Gorra

Les gorres són imprescindibles per a totes les activitats exteriors perquè protegeixen del risc d'insolació. En cas de tenir els cabells llargs, també serveixen per portar-los recollits i mantenir el clatell ventilat.

Es desaconsella l'ús de samarretes, tovalloles o altres elements de vestir que no hagin estat dissenyats per a aquesta funció.

Cremes fotoprotectores

Crema solar

L’ús de cremes fotoprotectores quan es fan activitats exteriors, i sobretot a la platja, és necessari per evitar el risc d’insolació i cremades a la pell. S’ha d’elegir un factor de protecció solar (FPS) adequat per al tipus de pell de cada menor.

Actualment hi ha altres alternatives menys agressives, com ara les samarretes de cotó o les samarretes UV.

Ulleres de sol

Ulleres de sol

Els ulls són una part del cos molt exposada a la llum solar i la intempèrie. En el cas dels menors, en període de creixement, aconsellem l'ús d'ulleres de sol per evitar danys irreversibles a la parpella, la retina o ferides a la còrnia. Aquestes ulleres han de ser homologades per garantir la protecció contra la radiació ultraviolada.

Productes repel·lents

Productes repel•lents

Són recomanables en qualsevol destinació de l'estiu, i són imprescindibles en zones humides com ara deltes, aiguamolls, pantans, etc. Hi ha esprais, cremes, locions i polseres.

En el cas de la mosca negra, els habitants de la zona aconsellen Natural Honey®.

Impermeable

Impermeables

L'impermeable és una peça molt útil en cas de pluja i que s'ha de portar sempre a les activitats per si hi ha canvis sobtats de temps, sobretot en localitzacions de muntanya. Ha de ser lleuger i plegable. Els tipus softshell són adequats per al vent i la pluja suau, però no per a la pluja intensa.

Llanterna frontal

Llanterna frontal

Queda en desús la llanterna de mà o la dinamo. Per fer qualsevol activitat de nit o fisicoesportiva (espeleologia, bicicleta, senderisme, etc.) és imprescindible portar una llanterna frontal, que ens permetrà tenir més autonomia de moviments i ens alliberarà les mans.

Calçat de muntanya

Calçat de muntanya

El calçat més adient per fer sortides i excursions són les botes de muntanya, que poden ser de canya baixa o alta, segons el nivell de dificultat de l'activitat. Ha de ser un calçat que vagi ben ajustat al peu, que la sola tingui un bon gravat i que sigui impermeable. No s'ha d'estrenar mai durant les estades.

Si s'opta per utilitzar un calçat convencional, s'ha de comprovar que la sola tingui dibuix (que no sigui llisa) i que estigui en condicions òptimes.

Important: El calçat sempre ha d'anar acompanyat d'un mitjó que superi el coll del calçat per evitar butllofes o rascades.

Cantimplora

Cantimplora

La cantimplora és un element molt important quan les activitats són itinerants o es fan fora de l'alberg. La hidratació és fonamental durant l'execució de les activitats. S'aconsella que la cantimplora es pugui penjar o bé desar dins la motxilla.

Samarretes i pantalons curts

Samarreta i pantalons

La samarreta és una peça de roba interior o esportiva de coll rodó, de màniga curta, que cobreix el cos fins a la cintura. Per tant, es desaconsellen les samarretes de tirants, les de colls desbocats i els tops.

Es desaconsellen els pantalons extremament curts per fer algunes activitats fisicoesportives.