Molt a prop del golf de Roses, entre les ruïnes grecoromanes d'Empúries i l'Escala, hi ha un indret que, des dels seus orígens, roman impregnat del clima, paisatge i cultura mediterranis. L'alberg de l'Escala, entre mar i pinedes, ens transporta fins a l'esplendor del passat clàssic de l'Escala Empúries.

Història

Des del segle IX aC, els indígenes ja poblaven aquesta zona i, durant el segle VII aC, ja mantenien contactes comercials amb etruscos, fenicis i grecs. El 580 aC, els comerciants grecs de Focea van establir-hi una colònia grega que van anomenar "mercat" ( Emporeîon). 

El 218 aC, es va trencar aquesta atmosfera grega quan, amb motiu de les guerres Púniques, van arribar els romans, dirigits per Gneu Corneli Escipió, i la Península Ibèrica es va començar a romanitzar. D'aquesta manera, a principis del segle I aC, Empúries va esdevenir una ciutat romana. Aquests episodis històrics han quedat marcats de moltes maneres i, una d'elles la trobem a l'alberg de l'Escala. Un cop som dins la casa pairal, en lloc de trobar-hi un espai tancat, davant nostre hi apareix part d'un antic pati romà. Des d'aquest pati, si es dóna una ullada al voltant i es paren els sentits, es poden sentir com les pedres expliquen la història de la casa des de les parets. 

Tanmateix, aquesta història avança: a partir del segle XI -després d'haver viscut la invasió àrab i la recuperació franca, segles abans- Empúries va esdevenir un petit nucli de pescadors que, al segle XVI, van fundar la vila de l'Escala. La pesca va ser la base de l'economia d'aquesta petit llogarret; de fet, la platja de l'Escala funcionava com un port. Aquest pas per la història també va marcar la vida de l'edifici que, molt possiblement, es va destinar a la pesca i a la ramaderia. 
Segles més tard, l'actual alberg de l'Escala va viure el moment més fosc de la seva particular història. Amb el franquisme, el mas va passar a ser propietat de la Falange. 

L'Escala ja havia canviat la seva principal activitat econòmica; en comptes de la pesca, la principal font d'ingressos va esdevenir el turisme, i van començar a aparèixer molts hotels i cases d'estiueig. Aquest fenomen també va marcar la pròpia història d'aquest edifici i, quan, al cap d'uns anys es va acabar el règim, el 1984, la casa passa a les mans de la Generalitat de Catalunya per convertir-se en l'Alberg de Joventut de l'Escala.