En passejar per la vila del Masnou, veiem que destaquen moltes residències construïdes a principis del segle XX pertanyents a famílies benestants. En concret, pujant per l'avinguda dels Senyors Cusí i Fortunet trobem, a mà dreta, el xalet d'estil neoclàssic que, el 19221, l'adinerada família Fontanills va encarregar a l'arquitecte Pere Jordi Bassegoda Musté. L'actual Alberg de Joventut Josep Maria Batista i Roca.

Història

Com en tantes altres ocasions, la Guerra Civil va marcar la història d'aquest lloc, i can Fontanills es va transformar en una residència d'estudiants per a nenes de la Falange. D'aquella època data la part del darrere de la casa, on es va construir una petita capella, transformada actualment en una cuina, un menjador i diverses habitacions. Fins a l'any 2006, davant la casa, també hi havia un petit estany amb nenúfars i una estàtua en forma de verge.
En qualsevol cas, el 1984, en ser traspassat a la Generalitat, l'edifici es converteix en Alberg de Joventut, amb el nom de Josep Maria Batista i Roca (un dels introductors de l'escoltisme als Països Catalans)2.
En canviar d'ús i esdevenir alberg, s'estableix molt bona relació amb el poble del Masnou i participen molt l'un de l'altre. L'immoble s'utilitza com a sala d'exposicions, o també perquè els veïns del poble de tant en tant hi puguin fer sopars (fins i tot s'hi organitzen els sopars de celebració de la guàrdia urbana i la guàrdia civil del Masnou). Can Fontanills també ha estat algun cop meta de ciclistes, i s'hi han fet botifarrades. A banda d'això, l'alberg destina el soterrani de l'edifici a promoure activitats de l'Escola del Mar, que depèn del Centre d'Estudis de Badalona, que organitza uns tallers per al coneixement del medi, a partir d'uns petits aquaris a la Sala dels Peixos. Aquesta és una proposta amb molt d'èxit per a les escoles dels voltants. En el transcurs del 2007, i per un període d'un any i mig, l'activitat habitual de l'alberg Josep Maria Batista s'ha vist modificada i presta un altre tipus de servei social. Acull un CRAE(Centres Residencials d'Acció Educativa), ja que l'edifici on estava ubicat es troba en obres. Per això, al que va ser can Fontanills hi conviuen menors sota tutela o guarda administrativa mentre no puguin retornar amb la seva família o mentre no en tinguin una d'acollida.

1. Segons el projecte de xalet Masnou, signat el 10 d'abril de 1922 per Pere Bassegoda per al promotor don Francisco Fontanills.

2. Fundador dels Minyons de Muntanya, de la revista Excursionisme i creador de l'agrupació patriòtica
Palestra. A més, va ser secretari del Consell Nacional de Catalunya a Londres i promotor del Consell
Nacional Català.

Aquitectura

Avui, el xalet dels Fontanills conserva el seu disseny original. Es tracta d'una planta quadrada coberta per una teulada de quatre vessants amb cornisa de fusta. A sobre la cornisa se situen vuit finestres que sobresurten del nivell general i il·luminen les golfes que, antigament, eren utilitzades com a colomar. La façana mostra les dues plantes de la casa i les dues columnes dòriques que la presideixen adscriuen l'edifici a l'estil neoclàssic. Una majestuosa escalinata ens duu a la porta principal, coberta per un porxo i, al mateix temps, forma una gran balconada.

Tot i el pas del temps, un cop ens hi endinsem, la Casa Fontanills continua esperant el visitant en la seva distribució original. A l'interior hi ha una altra escala senyorial que permet d'accedir al segon pis i a les golfes. El lloc té connotacions màgiques, perquè al capdamunt de l'escala interior gairebé podem tocar la claraboia vidrada esquitxada de diferents colors.

Però amb el pas dels anys i amb els canvis d'usos de la casa, han estat necessàries construccions annexes a l'edifici original. En ser un alberg, s'ha fet una ampliació a la part posterior de la casa, on estava situada la capella. Es tracta d'un edifici independent on s'hi distribueixen la cuina i el menjador. També s'hi ha construït una rampa per facilitar l'accés a tothom. L'última intervenció important ha estat la construcció d'unes escales d'emergència a l'edifici principal.