La fira de bestiar de peu rodó de Salàs va deixar de celebrar-se a les acaballes dels anys 60, però era la primera de Catalunya i una de les primeres d’Espanya quant a volum de compravenda de mules. La mecanització del camp va fer que aquesta desaparegués després de quasi 600 anys d’activitat.

Al segle XXI l’Ajuntament de Salàs, dins un ampli projecte de dinamització cultural de la població, ha apostat per transformar l’antiga fira de bestiar en una diada que se celebra el segon cap de setmana de novembre. A més d’exposar-hi animals de peu rodó (bàsicament el ruc o guarà català), s’intenta reviure la fira d’abans, obrint espais tancats des de fa més de 50 anys, recordant les escenes firals, com el tracte o les artistes dels cafès, assaborint el menjar típic i participant en els actes que recorden l’antiga fira.

Salàs de Pallars, mitjançant la seva diada de rememoració de la fira, proposa al visitant un viatge al passat immediat de la història recent del Pallars, en particular, i del Pirineu, en general.